Ouderavond 23 januari - opvoeden doe je samen !

Wat was het een mooie avond! Bijzonder om zo gezamenlijk op te mogen trekken met de 2 andere christelijke basisscholen in Wapenveld.

Bestuurlijk samen op weg

Na het zingen van 'samen in de naam van Jezus' hebben beide besturen een inkijkje gegeven in de plannen die voor ons liggen. De 2 schoolbesturen weten elkaar steeds beter te vinden en trekken op verschillend vlak ook intensief samen op. Denk hierbij aan hoe om te gaan met 2 verouderde schoolgebouwen. Is het niet mooi om ons gezamenlijk in te kunnen zetten voor één nieuw schoolgebouw?
Hans Carels heeft ons meegenomen in het traject dat de beide besturen zorgvuldig doorlopen na de eerste verkenning in 2017. Belangrijk in in de toenadering en alle verkennende gesprekken is dat de tijd en rust genomen wordt om zo alle geluiden een plek te kunnen geven.

Waarom steeds intensievere samenwerking?

'Er is een gezamenlijk verlangen te werken aan Bijbelgetrouw en kwalitatief goed onderwijs in Wapenveld omdat we samen zoveel meer kunnen, daar zijn we van onvertuigd!'.

Schooltijden

We hebben ook stil gestaan bij ons huidige schooltijden model. Is dit nog altijd passend of moeten we tijden gaan aanpassen naar bijvoorbeeld een continurooster. Een spannende vraag waarin we met elkaar opzoek gaan naar antwoorden. De 3 christelijke scholen trekken in deze zoektocht ook gezamenlijk op. We gaan met elkaar verkennen waar wensen en mogelijkheden liggen. Dit onderzoek wordt lopende schooljaar ingezet maar zal zeker nog in het schooljaar 2020/2021 verder worden uitgerold. Streven is om een definitief antwoord te hebben bij aanvang 2021/2022. Wat het antwoord zal zijn is nog ongewis.

Opvoeden doen we samen

Uiteindelijk werd de avond verder invulling gegeven door Marleen Witteveen. We zijn met elkaar in gesprek gegaan over verschillende opvoedvragen. Opvoeden, hoe doe je dat goed? Ieder heeft hier natuurlijk een ander antwoord op. Mooi om met elkaar te praten over waar het soms schuurt, de pareltjes en wat we hierin met en van elkaar kunnen leren.

Hieronder vindt u een paar prachtige tips die op papier gezet zijn door ervaringsdeskundigen, ouders !

Opvoedtips van ouders, voor ouders ....

“Als je kinderen je openheid, oprechtheid en eerlijkheid laat zien, dan zullen zij dit ook in hun leven toepassen.”

“Blijf als ouders onder elkaar in gesprek en vraag elkaars hulp bij het opvoeden.”

“Relaxte ouders, (meestal) relaxte kinderen.”

“Elk kind is anders. Kijk in je opvoeding naar ieder kind op zich.”

“Probeer in contact met je kind negativiteit om te zetten in positiviteit.”

“Er is niet één perfecte manier van opvoeden.”

“Openheid in het opvoeden brengt openheid.”

“Probeer de communicatie met je kind van beide kanten te laten komen.”

“Benader je kind positief.”

“Probeer met je kind in gesprek te gaan zonder OMA.” (Oordelen, Meningen, Adviezen)

“Voed je kind op, op je eigen manier. Niet op de manier die je omgeving verwacht.”

“Niet ieder kind is hetzelfde.”

“Structuur en duidelijkheid vind ik belangrijk voor een kind.”

“Je bent goed zoals je bent, we zijn allemaal winnaars!”

“Luister naar je gevoel en dat van je kind.”

“In gesprek met je kind? Vraag door om te begrijpen wat er werkelijk is.”

“Houd alles bespreekbaar in de opvoeding van je kind.”

“Kijk eerst naar de context, voordat je een oordeel hebt over je kind.”

“Kun jij straffen omzetten in belonen?”

“Met je kinderen meekijken op social media. Mag dat?”

“Maak niet alles meteen groot, ga eerst in gesprek met je kind!”

“Moedig je kind aan als iets niet lukt.”

“Vertrouw je kind (meestal).” 

• IMG-20200124-WA0008